sobota 27. října 2012

Snídaně je základ státu

Miluju snídaně. Miluju sladký snídaně. Miluju slaný snídaně. Miluju ovoce a zeleninu, teplej čaj a mlíko, miluju čas strávený přípravou snídaně a ještě delší čas strávený její konzumací. Miluju, když si můžu zalézt do postele, načechrat si polštář a snídat. A mezi tím usrkávat teplý čaj, případně mlíko. To čerstý je úplně nejlepší.
Bez snídaně bych nevstala z postele. A ve všední den, před šestou to chce hodně kuráže a odhodlání. Ale budit se s myšlenkou na teplou sprchu a bublající ovesnou kaši s medem a ovocem mě dokáže nakopnout. A pro čerstvé pečivo, horu zeleniny a vajíčka na jakýkoli způsob (ach, omeleto se špenátem..) bych taky ušla světa kraj. Abyste rozumněli, žiju v hrůze, že se mi ty moje ,oatmeals´ na milion variací jednoho strašného dne přejí.  Tak je střídám s chlebo-zeleninovýma a chlebo-zeleno-vajíčkovýma. Občas se v mém srdci najde místo i pro kus koláče, ale já mám prostě radši snídaně, který si můžu sama připravit a pak                        V-Y-CH-U-T-N-Á-V-A-T .         Protože já dokážu snídat i půl hodiny..



Trhanec s jablky

Úžasný kompromis v případě, že máte chuť na palačinku,ale Vaše lednička, stejně jako ta moje, postrádá tvaroh (případně Vás palačinky už nudí). Takže na jednoho potrhaného fešáka budete potřebovat..
 2 vajíčka                                                                                                                                                    
asi 60 ml mléka
60 g hladké, celozrnné mouky
2 \3 lžíce medu
větší jablko
sušené ovoce dle chuti

 Oddělte žloutky a bílky, se žloutky, medem, moukou a medem umíchejte těstíčko. Poté vyšlehejte bílky a přidejte je k výslednému blebanci. Na rozpálené pánvi si rozpusťte oříšek másla a opečte na něm jablka z obou stran. Čas můžete ukrátit uklízením roztahané kuchyně. Na opečená jablka vylijte těstíčko a nechte pár minut opékat. Neříkám ,dozlatova´, opékaná část se nachází na pánvi. Nelekejte se tloušťky těstíčka, není to vychrtlá palačina, ale vypasený trhanec.  Po pár minutách obraťte. Neříkám opatrně. Těsto se pořád přelívá, je ho hodně... a trhanec by se měl trhat. Můžete přisypat sušené ovoce. Ve fázi polotekutosti můžete vidličkou trochu potrhat. Až se Vám bude zdát těsto dost opečené, můžete překlopit na talířek, ozdobit, posypat moučkovým cukrem a podávat. Já cukr vyměnila za datlový sirup a kousíčky do něj namáčela. Je to lahoda. Dobrou chuť!                                                                                                                                                                                                     



2 komentáře:

  1. snídaně je základ všeho, bez ní už z domu nevycházím! a to jsem dřív nesnídala :D další věc, kterou nechápu..
    trhanec vypadá hezky :)

    OdpovědětVymazat
  2. popravdě, nesnídající lidi částečně obdivuju, protože ze mě se bez snídaně stává neurotik :D

    OdpovědětVymazat