Málokdy vařím nějaké jídlo dvakrát (teda, když pominu ranní kašičky a vajíčka na všechny způsoby). Tohle jídlo si ale zaslouží výjimku. Je to z naší (muhahaha, našíí :D) indické kuchařky. Indové používají spoustu úžasných koření, pálivých omáček a dipů. Ovšem na úkor soli. Takže pokud nechcete jen voňavý, dobře vypadající blebanec bez chuti, doporučuji tam pár zrnek hodit.
pro 1 osobu:
asi 40 g dlouhozrnné rýže, nejlépe natural
lžíce másla
1\2 lžičky šafránu
2 hřebíčky
2 lehce rozdrcené tobolky kardamonu
2 lžíce sultánek
2 lžíce mandlí
asi 100 g kučecích prsních řízků na kostičky
Na pánvi orestujeme rýži na rozpuštěném másle, přidáme šafrán a ostatní koření, podle chuti osolíme a zalijeme studenou vodou (vždy 1:2 ve prospěchu vody). Zapokličkujeme a zvolna dusíme asi 20 minut.
Na zbývajícím másle opečeme sultánky, mandle a kostičky masa (doporučuju zvolna, maso pak chytne tu božskou, nasládlou chuť). Když je maso měkké , zamícháme ho do uvařené rýže a necháme asi 5 minut odpočinout
Nevím jak vy, ale já jsem chudý student. A ačkoliv šafrán přechovávám, syslím si ho na lepší časy (a jídla). Takže pokud se u Vás šafrán nevyskutuje, můžete ho ve stejném množství nahradit kurkumou. Tenhle recept jsem dělala už podruhé. Nevím čímto, ale tentokrát mi chutnal mnohem víc. Možná to bude tou šarádou...
indická kuchyně.. nooo, lákavé! :)
OdpovědětVymazatTak tohle bych si teď dala! :)
OdpovědětVymazat