neděle 16. června 2013

Food Inc.

Bylo nebylo, ve třicátých letech políbila múza na čelíčko dva zmlsané američánky. Ty dali hlavy do hromady a společnými silami vybudovali nový druh restaurace - fast food, prodej do auta. Byla to krásná myšlenka. Krásné servírky na bruslích roznášeli vyumělkované podnosy s úsměvem na tváři.
 Jenže pak přišly složenky, mrchy nenažraný a bratři McDonaldovi se pleskli do čela. A tak nastala změna. Krásné servírky s krásnými podnosy dostaly vyhazov a na jejich místo nastoupili méně krásní maníci, vyrábějící ještě méně krásné jídlo. Protože zaměstnanec vykonávající pouze jednu činnost stojí méně. A dobré jídlo levných surovin ještě míň....

Proč čekat, až kuře doroste, když ho můžeme nadopovat srajdama, aby vyskočily jako popcorn? Zvlášť, když má potom dvakrát větší prsíčka, který jsou tááák dobrý? Co na to, že se chudák ani neunese na nohou a nikdy neuvidí denní světlo?
Proč krmit krávy travou, když můžeme pěstovat kukuřici, která je levná, rychle roste a dá se nasáčkovat do dalších trilionů věcí (včetně baterií, eh)?

A všechno souvisí se všim, že jo.. Pokud bude kráva žrát něco, co normálně nežere, budou se do ní dostávat svinstva, který by normálně mít neměla. Pokud blbej hamburger stojí míň než brokolice, budou lidi radši žrát hamburgery. A tak se občas stane, že se pár desítek tun mletýho masa stáhne z prodeje, protože pár (desítko tunovejch) američanů se nakazí nebezpečnejma bakteriema, který v mase nemaj co dělat. Ve filmu můžete vidět ženskou, která se už roky soudí s těmito společnostmi, protože její syn se nakazil a posléze zemřel na jednu s bakterií. Víte, určitě je to smutná záležitost. Celou dobu si ale říkáte ,,Proč svý dvouletý dítě krmíš haburgerem, sakra.."
to neni žužu, to já náplň do nugetek

Některý věci prostě neovlivnim. Vím, že podporuju hromadný vraždění kuřat a velkochovy, že si kupuju ovoce nastříkaný pesticidama, který nacestovalo miliony kilometrů. Ale jaksi neni v mejch silách dojít za mamkou a říct ,,Poď mami, praštíme se přes kapsu odteď budeme nakupovat jen u farmářů, i když je to dvakrát tak drahý." Ale jestli si mám vybrat mezi chemií ošetřovanou zeleninou a chemií nadopovaným hamburgerem.. vždycky si vyberu zeleninu. Ať žije Amerika, vážení

2 komentáře:

  1. nesnášim fast foody a všechna nezdravá jídla,možná to vypadá lákavě, ale co se ohlédnout po původu toho jídla? fuj..

    OdpovědětVymazat