pátek 8. února 2013

Co nejíst pohromadě

Nebojte, nebudu vás poučovat, že si ovesnou kaši nemáte zdobit kečupem (i když to je trochu prasárna, buďme upřímní). Určitě jste si všimli, že se zajímám o zdravou výživu. A nejen o jídlo, ale i jeho látky a jeho působení. A právě o tom bude dnešní pidičlánek.

- Dohromady byste neměli jíst kyselá a škrobovitá jídla. Škrob je nejen v sacharidových přílohách (brambory, těstoviny, rýže) ale taky třeba v semínkách a kukuřici. Kyselé látky neutralizují trávící šťávy, potřebné ke strávení škrobů, takže vám pak v žaludku hezky kvasí, a vám je špatně.

- Kombinovat byste neměli ani bílkoviny a kyselé jídla a to ze stenjého důvodu.To znamená nejíst třeba citrusy nebo rajčata s masem apodobně. Třeba vajíčka a pomerančový džus je prý nejhorší kombinace..

 -Neměli byste kombinovat víc bílkovin  najednou, jako maso a vejce, maso a mléko, oříšky, sýr a vejce a podobně. Každý protein potřebuje jinou kyselinu a dobu zpracování.

- když kombinujete tučné potraviny a proteiny , proteiny se pořádně nestráví, protože tučné potraviny (oříšky, máslo, olej, sýry) potřebuju delší čas na zpracování

- bílkoviny a karbohydráty (maso, sója x přílohy) byste měli jíst v oddělěných pokrmech.

- Cukry a škroby (marmelády, cukr, ovoce, sirupy, med x brambory, cereálie, pečivo..) dohromady způsobují, že vám to v žaludku hezky zahnívá. Což není hezké ani představovat..

-  jestli chcete dobře strávit melouny s ničím je nekombinujte

-  A chuťovka na závěr- dezert po jídle leží v žaludky, špatně se tráví- což přivolá breberky,  které je následně přemění na alkohol a kyselinu octovou....

Nevím jak vás, ale mě to trochu děsí. Podle všeho můj žaludek připomíná  hoodně dlouho tlející skládku. Což mě přivádí na myšlenku, jak asi musí vypadat po dlouhodobý konzumaci pajídel z fastfoodů. Hodlám v budoucnu zkusit dělenou nebo raw stravu. Mám nasyslených pár kuchařek. A už to není jen ze zvědavosti. Můj žaludek si to zaslouží..

2 komentáře:

  1. Tyjo, z toho článku teda vyplývá co .. Že by se nemělo jíst nic s ničím? :D
    Ta dělená strava nakonec nevypadá až tak marně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, každá látka potřebuje svůj čas a enzym na zpracování. A asi by se neměly ,křížit´. Ale uznávám, že je to těžký.. :)

      Vymazat