středa 13. února 2013

Myslíte na vlákninu?



Vláknina je jako vzduch. Víme o ní, známe její prospěšnost, ale moc jí nebereme na vědomí. O tom že ze zdravé tuky nejsou vrahouvé a zlouni už bylo napsáno. Stejně tak víme, že bílkoviny pomáhají stavět svaly a že bez sacharidů bychom moc dlouho nevydržely. A pokud se jedná o pečivo, těstoviny, rýži nebo Cokolivjinýho, vždycky by mělo být celozrnné. Proč vlastně? Tím se dostáváme k jádru věci.

Napíšu dobře známou větu - vláknina je nevstřebatelná složka potravy. Je to komplexní sacharid tvořený jednotkami cukru nebo polysacharidy. Dalo by se říci, že je vlastně nevyužitelná, protože projde celým trávicím ústrojím a nakonec jí vyloučíme. Naše enzymy jí nedokážou rozložit, čímžtopádem se neabsorbuje do krve.  V tom ovšem spočívá její kouzlo. Vláknina představuje jakousi houbu, která nám krásně pročistí střeva od nestrávených zbytků, počínajích hnilobných bakterií, a podobných lahůdek. Navíc dokáže poměrně zrychlit náš metabolismus, což je poměrně příjemná vlastnost. A jak všichni dobře víme, vyskytuje se v celozrnných výrobcích, ovoci a zelenině.

Rozpustná vláknina

Je rozpustná ve vodě, čímžtopádem zpomaluje pohyb potravy a tělo může absorbovat výživné látky z potravy. Takže tělu vlastně poskytuje čas na využití všech látek. Najdeme jí v obilninách (ovesných vločkách, ječmeni, žitných zrnech), luštěninách, citrusech a jablkách (pektin - jablečná vláknina)

Nerozpustná vláknina

-Vodu absorbuje a tím urychluje trávení a odstaňuje odpad v tlustém střevě. Obsahují ji pšeničné otruby, semínka, slupky a ořechy

Vlastně by se dalo říct, že Rozpustná vláknina= větší potraviny , Nerozpustná = menší (nebo malilinkatý)
Denně bychom měli zkonzumovat asi 25 a přes to nejede ani ledoborec. Při jejím nedostatku přicházíte o řadu enzymů, vitaminů a minerálních látek, pokud to přeženete, nedojde k vstřebání a využití všech živin, takže vám bude všechna ta zdravá strava plat prtná.

Opět se potrvzuje, že čím menší na rozměrech, tím důležitější. Vláknina je prostě nepostradatelná součást jídelníčků  a životů, nehledě na životní styl. A nejen jako ,dlouhodobý plnidlo´ (odteď asi budu vraždit každýho, kdo říká že , Vláknina nás jen udrží dlouho syté´) . A co vy? Myslíte na vlákninu?


Luštěniny, celozrnná příloha a spousta zeleniny. Pro mě ideální jídlo :)




5 komentářů:

  1. to jídlo vypadá super! :)
    a na vlákninu myslím, jistěžě!

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle článek se hodí:). Je dobře napsaný a skvěle se čte:). Takže děkuju za informace:).
    A fakt mě pobavilo místo "prd platná" si napsala "plat prtná":D. Já to říkám totiž naopak:D.
    A jestli myslím na vlákninu? No ani nijak ne:). Ale teď sem si koupila vločky s přidanou vlákninou, tak vlákninuju:D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsme ráda, že jsem mohla informovat (a pobavit :D). Ráda se šťourám v záležitostech okolo zdravé výživy, takže jsem ráda, když můžu posloužit někomu dalšímu :)

      Vymazat
  3. Supr článek!:) a na vlakninu myslim, psyllium je muj dobry kamarad:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :).A Psyllium jsem ještě nezkoušela, ale pořád po něm pokukuju :D

      Vymazat