Jak už jsem se zmiňovala, na risotto je nejlepší rýže arboiro, protože vytvoří (páni šéfkuchař prominou) tu správnou blebancovitou konzistenci. Makrobiotika praví, že dlouhozrnná rýže se hodí na léto, jelikož v sobě neudrží tolik tepla, zatímco kulatozrrná je výživnější a udrží tepla více, takže se hodí na mrazivější časy. Nejlepší je samozřejmě Natural, vzhledem ke své celozrnnosti a vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a mineráů. Já pravím, že je zcela na Vás, jakou rýži použijete. I když většina Italů by mě asi hnala..
na 1 porci risotta potřebujete
35 gramů rýže
150 gramů dýně (Dýňofilové dávají, kolik se do nich vejde)
středně velkou cibuli
olivový olej
asi 80 g kuřecích prsou na nudličky nebo tofu natural na kostičky
asi 300 ml kuřecího vývaru
sůl, pepř dle chuti
Dýni jsem nakrájela na kostičky a dala péct do trouby. Na troše oleje jsem si orestovala tofu s trochou kurkumy, ale lze nahradit kuřecím masem. Ty jsem vyndala, dala stranou, přihodila nakrájenou cibuli a rýži, znovu orestovala. Poté jsem i s prsíčky a opečenou dýní zalila vývarem. Jakmile se vývar vyvaří, je vhodná chvíle na podávání a konzumaci. Dobrou chuť!
Poznámka
To, co vidíte na fotce jsou skutečně rozinky. Ty jsem přihodila až posléze, daly by se ale podusit i se zbytkem skupiny. Poslední dobou přicházím na chuť kombinaci masa a sušeného ovoce. Nevěřili byste, jak dobře to chutná...
Žádné komentáře:
Okomentovat