sobota 13. dubna 2013

Těší mě, já jsem sacharid díl II. - Sacharidy při cvičení


Seznamovací seanci už jsme absolvovali, teď můžeme přejít přímo k věci. Tady máte pár návodů, jak si sacharidy ochočit.

O toku energie už jsme se dozvěděli něco málo u hormonů. Pokud zblajznete něco sacharidového, inzulin, archivář je uloží jako glykogen, zásobu, do svalů, odkud si pro ně zase šmátne glukagon, když je něco málo té energie zapotřebí. Teď na scénu nastupuje spousta dokotorů, výživových poradců a nebohých ,pokusných subjektů´aby zodpověděli naše dychtivé otázky..



Sacharidy před cvičením
 Prokázalo se, že malá sacharidová sváča (čím blíže tréninku, tím ,čistší´, jednodušší sacharidy) vám více dodá energie a zlepší váš výkon. Taky pomáhají transportu aminokyselin (rozštěpených proteinů) do svalové tkáně.  Navíc šetří glykogen ve svalech - když má tělo z čeho čerpat, nemá potřebu plýtvat zásoby a nepustí k řeči kortizol, kterej by všechny aminokyseliny sežral. Samozřejmě, pokud máte choulostivý žaloudek a z jídla před cvičením se vám zvedá kufr, nikdo vás nenutí.
                               



Sacharidy během cvičení
Tak přiznávám, že tohle se týká spíš profíků, který dřou hodinu a víc, né nás obyčených smrtelníků :D. Já osobně miluju kolo, a když na něm trávíte pár hodin, navíc v Krkonošských podmínkách, kde jsou 3 a víc dlouhý krpály normou, občas vám nějaká ta ,sacharidová injekce´bodne.  Minulý léto jsem taky měla asi 5 kg podváhu a permanentně nízkej tlak. Připočtěte k tomu letní vedra, a pochopíte, proč mi taťka koupil v nejbližší drogerce ionťák. Mé tehdejší anorektické já to snášelo těžce. Ale sacharidy při cvičení taky přijdou ke slovu- opět zlepší váš výkon, aniž by utrpěly zásoby. Při posilování chrání sacharidy svalové bílkoviny.
Workout level: 0
sacharidy při cvičení :D
                     
Sacharidy po cvičení
 Mezi sportovní hantýrkou platí pravidla tří R-refuel (doplnění energie), rehydrate (doplnění tekutin), rest (odpočinek). Že máte po cvičení sníst něco sacharidového, už určitě víte. Proč? Inzulin, spolu s jistými enzymy je z krve dopraví do svalů jako glykogen. Pomáhají regeneraci svalových vláken. 2 hodiny po cvičení je tato štafeta nejrychlejší. Postupem času se postupně zpomaluje, a někdy trvá až 24 hodin než se zásoba glykogenu doplní, při větším poškození svalů i déle.  Pokud si něco málo sacharidů dáte hned po cvičení, doba regenerace se zkracuje. Mé natvrdlé anorektické já svojí sacharidovou dávku flákalo. Vždyť sacharidy jsou přece kalorický. Takže jsem si půlila i blbý jabko. Ale tady nejde o kalorie a potencionální faldíky (do kterejch se to stejně nedostane), ale o zdraví a obnovu vašich svalů. Žádná energie = žádný svaly. A můžete se třeba přeproteinovat.
                                  Awsome Feeling
A jakýžeto sacharidy bychom měli dlabat?
Během tréninku pokud možno kombinaci glukózy a fruktózy. Z fruktózy samotné by vám bylo ,zvlášť při kardia a potencionálních otřesech poněkud blivno, a osamocené glukóze zasi dýl trvá, než se rozštěpí na molekuly cukru a zůstává tak v žaludku dlouho. V obou případech utrpí vaše výkonnost, což není onen kýžený efekt. Směs obou zvyšuje vstřebávání a poskytuje tak víc energie.
Po cvičení jsou nejlepší sacharidy s co nejnižší glykemickým indexem - co nejsnáze vstřebatelné do krve, aby se co nejdřív dostali ke svalíkům.

Sacharidy jsou prvočinitelé. Stojí za přísunem energie, potencionálním sportovním výkonem, lepší imunitou. A i zapřísáhlý paleožrouti je do sebe dostávají, ať chtějí nebo ne.  Bez sacharidů to zkrátka nejde.
Teď můžeme dát  sacharidům pápá. Doufám, že jsem vás zazásobila aspoň trochou nových informací. Příště se pustíme do spárů bílkovin :)

1 komentář: