neděle 7. dubna 2013

Těší mě, já jsem sacharid, díl I.

Moje nadšení z nové knížky neustává a stránky v (Disney :D) notýsku se pěkně plní.  A byla bych pes, kdybych se o nově nabyté informace nepodělila. Už máme postavené základy, (či dejme tomu třeba vodovodní potrubí), teď začínáme stavět stěny. Ale vezmem to cihlu po cihle. Vyhrňte si rukávy, začínáme..
Kde se sacharidy vyskytují asi všichni ví - je to většina příloh (těstoviny, chleba..), ale taky mléko, některé luštěniny, zelenina a ovoce.
Představte si, že píšete knihu. K tomu potřebujete určitý nápady, zkušenosti a fantazii. Nakonec stránky, na který něco napíšete, a ty společně tvoří jeden celek. Nápady a spol. jsou v tomhle případě atomy uhlíku, kyslíku a vodíku, a stránky, které zaplní představují monosacharidy. Když stránky\monosacharidy nějak svážete dohromady, dostanete dokonalou knihu- polysacharid
Monosacharidy
                 
Jsou základní cukerné jednotky. Jeho složky jsou glukóza, fruktóza a galaktóza.
Sacharóza - černá ovce rodiny vzniká spojením glukózy a fruktózy. Známe jí v podobě nenáviděného bílého ale také třinového cukr, melasy, kukuřičného a javorového sirupu.
Laktóza-mléčný cukr, vzniká spojením glukózy a galaktózy. Asi si dokážete představit, kde ho najdeme.
Dvě molekuly glukózy vytvářejí benjamínka-Maltózu. Najdeme jí v naklíčených zrnech a obilných sladech - příznivci ultrasuperduperzdravé výživy na ně pějí ódy.
                                            

Oligo sacharidy
Jsou jedny ze složených, či spíše složenějších sacharidů, tvoří je přibližně 3-9 molekul monosacharidů. Odolávají působení kyseliny chlorovodíkové v žaludky, čímžtopádem se nestráví a štěpí se až v tlustém střevě. Taky dokáží vyvolat plynatost, což je další nepříjemná vlastnost. Najdeme je v žitu, pórek, artyčoky, cibule, česnek a...luštěniny.
Když máme samotný banán, bude nám chutnat. Když přidáme čokoládu, bude to ještě lepší. Když přidáme burákové máslo, bude to dílo dokonáno :D. A teď k praxi- víc jak deset (3-20) molekul sacharidů (banánů :D) tvoří řetězce - polymery a ty dohromady tvoří..
Polysacharid o tom vám nemusím nic sáhodlouze vypravovat, je to kámoš,kterého všichni dobře známe. Dodá nám energii na dlouhou dobu, aniž bychom lítali jak veverky na speedu. Většinou přebývá ve většině příloh, obilných zrnech, kukuřice, hrášku a podobně.
                                                                  
Právě teď přestalo deset z devíti anorektiček jíst kukuřici, hrášek a fazole :D
                                     Rafinované x obohacené x fortifikované
Obilka, ze které většina sacharidových potravin vyrábí (protože housky na stromech nerostou) se skládá ze tří částí - obalová část (vláknina), klíčky (nejvíce živin) a endosperm (míň živin, větší podíl sacharidů a menší část bílkovin)Všechny tyto pojmy značí, jak moc je lidstvo schopno ochotno zrno před výrobou zprznit. Při rafinaci jde do kytek většina obalové části a klíčků. Obohacením se dá zbylý, rozemletý endosperm nějakými těmi živinami a vlákninou zase napumpovat, ale už to prostě není ono. Asi jako studený volský oka rozehřátý v mikrovlnce.  Fortifikací se dá takhle napumpovat potravina, která se s danou živinou nikdy neviděla

Předpokládám, že většinu informací jste věděli nebo aspoň tušili, ale chtěla jsem ti vzít od začátku a troch víc dopodrobna. Jestli pánbůh (a škola dá) informací bude víc :)

2 komentáře:

  1. přijdu si jak na biologii :D to jsme brali začátkem roku:D hh, ta knížka je skvělá - děkujeme za poznatky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Co je to za knizku?:) clanek se mi moc libil!:P

    OdpovědětVymazat