neděle 28. dubna 2013

v RAWnováze


O raw stravě už jste určitě slyšeli. Někomu se zamlouvá, někdo z ní má osypky. Základem je myšlenka, že tepelně upravená strava uvádí naše tělo do šoku, dostává se do obranného mechanismu a nedokáže se zbavit toxinů vzniklých při vaření. Vařením  navíc pokrmy ztrácí určitý množství nám prospěšných enzymů, takže se můžem ládovat zeleninou jak chceme, ale stejně zdravý jak řípy, když ty enzymy zamordujem. Bílkoviny, tuky i s sacharidy se po tepelné úpravě stávají hůže stravitelné, uvolňují se volné radikály a no..zkrátka apokalypsa.
Existuje spousta lidí, spousta známých lidí, který na raw stravu nedaj dopustit. Třeba fitness závodnice Channa Serenity.




Image
 Většina RAW pažíračů tvrdí, že mají spoustu energie, necítí se zatížení ani plní jedů. O tom by se ale dalo spekulovat. Některý rostliny mají totiž v sobě látky, který používá jako obranu, proti potencionálním konzumentům. Ty se samozřejmě ničí tepelnou úpravou, ale vitariáni maj smůlu.
 Navíc jim v důsledku dlouhodobý konzumace syrové strav hrozí řídnutí kostí, ztráta menstruace,  nedostatek některých vitaminů. Holt nic se nemá přehánět.

Stala jsem se hrdou majitelkou knihy s raw, možná i trochu paleo recepty, takže už vím o co kráčí. Některý recepty mě lákají více (většinou jde o nepečený sladký dobroty :D), některý holt vypadaj jako blátíčko. Ale dá se na tom přežít. Rýže, pohanka se nevaří, ale nechá naklíčit, zelenina se jen nakrájí a hodí do talíře. Oříšky a semínka se nechávají klíčit ponořené ve vodě přes noc, což nikomu žíly neutrhá (navíc se ještě zvětší :D). Navíc hodně záleží na fantazii a nápadech, protože některý recepty vypadaj fakt dobře.






Tímto vás nechci přemlouvat, abyste chroustali syrovou zeleninu a přidali se. Ale zkuste využít příležitosti, kdy je zeleniny všude spousta a nemáte takovou potřebu teplýho jídla. Udělejte si salát, kdy zeleninu jen nakrájite a hodíte do mísy, nakličte si čočku, alfa vojtěšku, slunečnicový semínka, co je libo. Udělejte si čerstvý smoothie s listy špenátu a nějakýho mraženýho ovoce. A v TOM si vemte příklad z RAW stravy. Protože vitaminů neni nikdy dost a prefabrikovanech srágor všude plno :)

2 komentáře:

  1. některé receptíky jsou úžasné:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda pravda :) Snažím se teď jíst co nejvíc všeho raw, ale v zimě bych to asi nevydržela :D

    OdpovědětVymazat