Zjistila jsem, že žiju takovým spíš-nepaleo-než-paleo- způsobem. Arašídovým máslem už se tak neláduju, z oříškový mouky nepeču, recepty nevyhledávám. Chvílema mě i napadlo, jestli s tím nemám seknout. Ale pak jsem si uvědomila, že se mi nechce a že o přílohy nestojim. Zároveň jsem propadla ranním smoothiem, láduju se spoustou zeleniny a takpodobně. Zeleninu se snažim tepelně zpracovávat co nejmíň, už se nemám co klepat zimou a škoda každýho vitamínu, kterej padne vedle :D. Zároveň bych si ale nafackovala, protože díky tomu nepaleu je ze mě občas jen ospalý monstrum..
Ale k bílkovinám. Jejich kouzlo spočívá v tom, že je tělo dokáže zužitkovat do posledního zbytečku. Samozřejmě, když se jima budete přecpávat, budete smrdět po čpavku a vyloučí se potem. Jinak jsou prospěšný pro svalovou regeneraci, opravu svalových bílkovin (bílkovin uložených ve svalech), menší únavu a bolestivost po sportu. A že máte po sportu pořádně jíst, aby se měli svaly z čeho stavět vám ani napřipomínám. Zvlášť při posilování, při kterým dochází k soustavnýmu rozpadu svalových vláken, musíme pomoct, aby se pak mohly zacelit, silnější, odolnější a hezčí :).
Svaly si pak vezmou aminokyseliny z krve, a ty se zabudují do svalové tkáně. Tenhle proces je lepší trochu pošťouchnout ještě pře cvičením, protože aminokyseliny se tak dostanou ke svalům snáz, než v jídle po cvičení. Vždycky je lepší zvolit ,normální´bílkovinu, než tu v proteinovým suplementu. Třeba taková syrovátka nebo kasein má až o 30% míň bílkovin jako koncentrát - a to jich maj až 90%. A o Albuminu, kterej je ve vajíčkách se vůbec nebudem bavit . Navíc jsou mnohem stravitelnější a vstřebatelnější.
Neříkám, abyste zahodili proteinový prášky (na to jsou moc dobrý). Stejně tak mléčný proteiny jsou sporný a ne každej je může. Berte to jako radu, podloženou výzkumem, a te ne mým (naštěstí), ale odborníků. Aminokyseliny, to je oč tu běží. A těch je v proteinových prášcích jen pramálo.
Žádné komentáře:
Okomentovat