čtvrtek 16. května 2013

Tuk, nepřítel státu

Za dnešek bych si zasloužila medaili. Ve škole mi bylo do pláče (po dlouhý době jsem potřebovala čokoládu na nervy)a neuklidnila mě ani odpolední projižďka na kole, po všech krpálech v Zapadákově.
 Líp mi bylo až po krátkým cvičení na břicho a 12 minutách v plank pozici (snažim se to cvičit a každej den vydržet o něco víc) . A to jídlo? Trochu restovanejch jater, restovaná mrkev a rajče? Vážně? Nevim, co se to zas se mnou děje..

Nadpis je myšlen trochu ironicky. Kdybych měla dostat pětikačku za každýho člověka, kterej důvěřuje tukům, asi bych chcípla hladem. A to je škoda. Tuk je zdroj potřebných kalorií, hormonů a hraje roli při vstřebávání určitých živin (betakaroten, A, D, E, K). Bez tuku bychom měli nedostatek hormonů, jako testosteronu, nebo estrogenu, což vede až k ztrátě menstruace, řídnutí kostí. U holek, samozřejmě. A přehršel nízkotučné stravy může dokonce brzdit tvorbu svalové hmoty!
Třeba takový cholesterol se nám stará o dobrou náladu, zdravou fyzickou a duševní pohodu a tvorbu tělesných steroidů jako estrogen, progesteron a podobně. A většinu si naše tělo vyrobí sama
ranní kaše pro mrazivé dny - teplé méko a rozemletý kokos a oříšky, zbytek dle vaší fantazie :)

V těle máme dva základní druhy tuku - bílý a hnědý. Hnědý slouží jako zdroj tepla - v chladném prostředí se aktivuje a  začne produkovat energii. Bílý tuk tvoří většinu tuku v těle - jako Podkožní, který se spaluje za horkého počasí a při cvičení, Viscerální, okolo vnitřních orgánů a jak Mezisvalový tuk. Ve větší míře může způsobit přehřátí, kvůli špatnýmu uvolňování tepla z podkožního tuku nebo srdeční onemocnění kvůli uvlolňujícím se mastným kyselinám - protizánětlivým substancí z tuku viscerálního. Ale to byste museli mít fakt nadváhu.

Mezisvalový tuk je něco jako glykogen - jsou to zásoby energie pro svalíky během cvičení. Spaluje se během středních zátěží, samozřejmě v aerobní zóně, ale vytrvalejší jedinci ho můžou vycvičit, aby ukládaly větší množství tuku, ke kterému pak budou mít přístup.
A jak tělo tuk využívá?  Tuky, skládající se z tryglyceridů se rozloží na jednotlivé mastné kyseliny. Do krve se nedostávají přímo, jako třeba sacharidy, ale přes lymfu. V krvi pak uvolňují mastné kyseliny do svalů nebo tukové tkáně. Je to proces daleko složitější, než při vstřebávání sacharidů. Tělo se naučilo si tuky syslit na horší čas, takže energii, který rozhodně neni málo, z dolujeme jen horkotěžko. A když uvážíte, kolik energie v sobe tuk skrývá, je to fakt škoda, nemyslíte?

1 komentář:

  1. játra, mrkev a rajčata - mňam :) a 12 minut v planku? to je super!

    OdpovědětVymazat